maska01

 

της Χριστιάνας Μανιάτη,

 

Η αλήθεια παραμένει μία από τις πιο δύσκολες έννοιες της φιλοσοφίας, για την οποία έχει διατυπωθεί μια ποικιλία θεωριών και προσεγγίσεων. Ως όρος, η αλήθεια χρησιμοποιείται συνήθως, για να αποδώσει αυτό που θεωρούμε και αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικό, που παρουσιάζει λογική ακολουθία, στερείται αντιφατικότητας και μπορεί να διαπιστωθεί και να επιβεβαιωθεί με πραγματικά δεδομένα. Από την άλλη πλευρά, το ψέμα ταυτίζεται με την ανειλικρίνεια, η οποία δεν αντανακλά και δεν ανταποκρίνεται σε αληθινά γεγονότα.

Το κυριότερο φιλοσοφικό ερώτημα που τίθεται γύρω από το όνομα της αλήθειας, είναι εάν είναι αντικειμενική και απόλυτη ή αν είναι υποκειμενική και εξαρτώμενη από την οπτική γωνία που χρησιμοποιεί ο παρατηρητής της. Εκτός από τις αλήθειες που είναι καθολικές και δογματικές, καθώς επιβεβαιώνονται από επιστημονικά πειράματα και εμπεριέχουν απόλυτη γνώση για το περιεχόμενό τους, το φιλοσοφικό πεδίο ασχολείται με τις αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις απέναντι στην αλήθεια και το ψέμα. Στο βάθος των αιώνων επικρατεί ταύτιση του ψέματος με το απόλυτο σκοτάδι και της αλήθειας με το απέραντο φως.

tragedy

Η ειλικρίνεια είναι ο φορέας της αντικειμενικής αλήθειας και αντιπροσωπεύει ευθείς και ξεκάθαρες προθέσεις, γιαυτό και αξιολογείται θετικά. Τουναντίον, τα ψεύδη συγγενεύουν με την προσποίηση και την πλάνη, έννοιες που εξ ορισμού είναι αρνητικές, γιατί υποδηλώνουν διάθεση εξαπάτησης. Ορισμένες φορές ωστόσο, η καθαρή πρόθεση ενός ψέματος δεν είναι να βλάψει. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αβλαβή ψέματα στην καθημερινότητά τους, με συχνότερο στόχο να διευκολύνουν ή να αποφύγουν ανθρώπους και καταστάσεις. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο άνθρωπος που λέει ψέματα παράγει ένα είδος τέχνης, αφού το ψέμα αποτελεί προϊόν φαντασίας και πνευματικής δημιουργίας. Το ψέμα επιτρέπει στον άνθρωπο να πολλαπλασιάσει την προσωπικότητά του, πλάθοντας εκ νέου γεγονότα και παράγοντας μία καινούρια πραγματικότητα. Το καλό ψέμα προϋποθέτει την ύπαρξη ευφϋίας και αντίληψης, προκειμένου να ειπωθεί με τρόπο που να γίνει πιστευτό.

Η αλήθεια από την άλλη προϋπάρχει και δε χρειάζεται να επινοηθεί. Δεν κινητοποιεί τη φαντασία και δεν απαιτεί εγρήγορση. Δεν προϋποθέτει δημιουργικότητα και ευφϋία, ωστόσο όμως είναι ατόφια και γνήσια και αυτό την καθιστά ανεκτίμητη και πολύτιμη. Η ειλικρίνεια απέναντι στους άλλους προϋποθέτει ειλίκρινεια απέναντι στον εαυτό μας και απαιτεί βαθύτερη επίγνωση και προσωπική αποδοχή. Η ειλικρίνεια μας αποδεσμεύει από τους φόβους και τις ανασφάλειές μας, οι οποίες βρίσκουν τέλειο καταφύγιο πίσω από τα ψέματα, στα οποία τις αποσκεπάζουμε. Χωρίς την επίγνωση της αλήθειας, οι άνθρωποι ψεύδονται στον εαυτό τους και κατά συνέπεια στους άλλους. Γιαυτό, σημαντικότερη ενέργεια καθίσταται η αναζήτηση των πραγματικών συναισθήματων και σκέψεών μας, ώστε να μπορούμε πρώτα να τις προσφέρουμε στον εαυτό μας και έπειτα στους γύρω μας, επισφραγίζοντας αυθεντικές ανθρώπινες σχέσεις.

All content are copyright © 2015 of “mysugarcube.wordpress.com” and cannot be reproduced without prior consent of the author and owner of this blog. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s